13 January 2014

Ana Uhibbuka Ya Rasulullah

Selamat menyambut Maulidur Rasul Muhammad S.A.W. Walaupun pendapat lebih kuat & kajian ilmu falaq mengatakan Nabi Muhammad S.A.W lahir pada 10 Rabi'ul Awwal daripada 12 Rabi'ul Awwal Tahun Gajah. Apa pun, itu tidak penting.

Yang penting sudahkah kita berpegang teguh kepada peninggalan beliau? - yakni Al Quran & Sunnah 

"Aku tinggalkan kamu semua dengan 2 perkara & sesungguhnya kamu tidak akan sesat selagi kamu beriman & berpegang teguh kepada 2 perkara tersebut - iaitu Al Quran & Sunnahku."

Al Quran bukan sekadar untuk dibaca dengan mempelajari hukum tajwid semata-mata lalu dikhatam & dibiarkan sahaja, tetapi Al Quran adalah untuk dipelajari (difahamkan), diamalkan, lalu disampaikan. Itulah merupakan sunnah terbesar baginda Rasulullah Muhammad S.A.W.

"Sesungguhnya Allah & malaikat-malaikatNya berselawat ke atas Nabi; Hai orang-orang beriman! Berselawatlah kamu keatas Nabi & sampaikanlah salam penghormatan kepadanya."

Allahumma solli 'ala Muhammad wa 'ala ali Muhammad

2 comments:

Sihos said...

Jom selawat!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)