18 July 2012

Sifat-sifat Syaitan 3


Ciri # 9: Syaitan membuang air kecil.
Syaitan juga membuang air kecil, khasnya kepada orang yang tidur lena sepanjang malam sehingga matahari naik. Rasulullah pernah ditanya berkenaan orang yang tidur sepanjang malam hingga pagi hari. Baginda menjawab:

Itu adalah orang yang syaitan kencing dalam kedua-dua telinganya atau salah satu telinganya. [Hadis Bukhari]


Ciri # 10: Syaitan memiliki keturunan.
Allah berfirman:
Oleh itu, patutkah kamu hendak menjadikan iblis dan keturunannya sebagai sahabat-sahabat karib yang menjadi pemimpin selain daripada-Ku? [al-Kahf 18:50]


Ciri # 11: Syaitan memiliki pasukan tenteranya.
Rasulullah bersabda:

Pada waktu pagi, iblis mengutus pasukan tenteranya seraya berkata: “Sesiapa yang berjaya menyesatkan seorang muslim maka aku akan memakaikan mahkota kepadanya.” [Riwayat Ibn Hibban] 


Ciri # 12: Syaitan mencari tempat bermalam.
Rasulullah bersabda:

Apabila seorang itu memasuki rumahnya dan mengingati Allah (dengan membaca Bismillah) ketika memasukinya dan ketika ingin makan, berkatalah syaitan (kepada golongannya): “Kalian tidak memiliki tempat untuk bermalam dan tidak juga makanan malam.”

Sebaliknya apabila seorang itu memasuki rumah dan tidak mengingati Allah ketika memasukinya, berkatalah syaitan (kepada golongannya): “Kalian telah mendapat tempat bermalam.”

Apabila seorang tidak mengingati Allah ketika makan, berkatalah (syaitan kepada golongannya): “Kalian telah mendapat tempat bermalam dan makan malam.” [Hadis Muslim]

Demikian juga apabila kita hendak keluar rumah, maka kuncilah pintu sambil menyebut nama Allah. Nescaya syaitan tidak akan dapat membukanya. Tutuplah juga bekas-bekas makan dan minum, nescaya syaitan tidak dapat membukanya dan mencemarinya. Padamkan juga lampu agar dengan itu syaitan tidak dapat menyebabkan berlakunya kebakaran. Rasulullah bersabda:
  

Dan kuncilah pintu-pintu kalian dan sebutlah nama Allah (dengan membaca Bismillah) kerana sesungguhnya syaitan tidak dapat membuka pintu-pintu yang dikunci (dengan menyebut nama Allah). Ikatlah kantong-kantong air kalian dan sebutlah nama Allah, tutuplah bekas-bekas makanan kalian dan sebutlah nama Allah, walau pun (tutupan) itu sekadar meletakkan sesuatu di atasnya dan matikanlah lampu-lampu pelita kalian. [Hadis Muslim]Jika syaitan berjaya memasuki rumah untuk bermalam, syaitan akan bermalam dalam hidung para penghuni rumah tersebut. Rasulullah bersabda:

Apabila seseorang kalian bangun dari tidurnya dan berwudhu’, maka (sedutlah air ke dalam hidungnya dan) hembuslah air itu keluar sebanyak tiga kali kerana sesungguhnya syaitan bermalam di lubang hidung kalian. [Hadis Bukhari]Ciri # 13: Syaitan dapat bergerak pantas.

Makhluk jin dapat bergerak pantas, sekali pun dengan membawa beban yang amat besar lagi berat. Ini dapat kita ketahui dari sejarah Nabi Sulaiman:

Nabi Sulaiman berkata pula: “Wahai pegawai-pegawaiku, siapakah di antara kamu yang dapat membawa kepadaku singgahsananya (Puteri Balqis dari Yaman ke Baitul Maqdis) sebelum mereka datang mengadapku dalam keadaan berserah diri memeluk Islam?” Berkatalah Ifrit dari golongan jin: “Aku akan membawakannya kepadamu sebelum engkau bangun dari tempat dudukmu, dan sesungguhnya aku amatlah kuat gagah untuk membawanya, lagi amanah.” [al-Naml 27:38-39]

Syaitan adalah dari jenis jin dan dengan itu kita mengetahui bahawa ia juga dapat bergerak pantas. Antara ketika ia bergerak pantas adalah apabila azan dilaungkan:

Sesungguhnya syaitan apabila dikumandangkan azan, ia akan berpaling dan lari dengan pantas. [Hadis Muslim]


Ciri # 14: Syaitan dapat bergerak dalam badan manusia.
Rasulullah bersabda:

Sesungguhnya syaitan bergerak dalam badan anak Adam (manusia) seperti aliran darah. [Hadis Bukhari]

4 comments:

Iman Nur Aima said...

salam,

aku jengah blog ini untuk entry adab memberi salam tp music blog ni buat aku stay...lalu aku follow blog ni...

sila update entry baru yer. terima kasih.

Budid said...

assalamualaikum.. ay copy paste tulisan2 tentang syeitan ke dalam G+ ku

jzklh....

janggout said...

salam iman. terima kasih sudi singgah dan follow blog sy yg tak seberapa ini. semoga memberi manfaat

janggout said...

salam bro budid. silakan utk copy dan sebarkan kepada yg lain. semoga bertambah ilmu kita semua