07 December 2011

Perempuan. Akal Setipis Rambutnya

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walaupun sudah ada segala-galanya. Apa lagi yang tidak ada di syurga, namun Nabi Adam a.s tetap rindukan Siti Hawa.

Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi kalau lelaki sendiri yang tak lurus, tak mungkin mampu nak meluruskan mereka. Tak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan cara yang ditunjuk Allah, kerana mereka dicipta sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan dari-Nya. Jangan cuba jinakkan mereka dengan harta, nanti mereka semakin liar. Jangan hiburkan mereka dengan kecantikan, nanti mereka semakin menderita. Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah. Kenalkan mereka kepada zat Allah yang kekal, disitulah suisnya.

Akal setipis rambutnya, tebalkan dengan ilmu. Hati serapuh kaca, kuatkan dengan iman. Perasaan selembut sutera, hiasilah dengan akhlak. Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak nilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhibur dan bahagialah hati mereka, walaupun tidak jadi ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri negara atau 'women gladiator'. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Itu bukan diskriminasi Tuhan. Sebaliknya disitulah kasih sayang Tuhan, kerana rahim wanita yang lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki waja : negarawan, karyawan, jutawan dan "wan-wan" yang lain. Tidak akan lahir 'superman' tanpa 'superwoman'.

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan sahaja tidak boleh diluruskan, bahkan mereka pula membengkokkan.

Lebih ramai lelaki yang dirosakkan oleh perempuan daripada perempuan yang dirosakkan oleh lelaki. Sebodoh-bodoh perempuan pun boleh menundukkan sepandai-pandai lelaki. Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal Tuhan. Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagi mengenal lelaki. Kini bukan saja ramai boss telah kehilangan 'secretary', bahkan anak pun akan kehilangan ibu, suami kehilangan isteri dan bapa akan kehilangan puteri.

Bila wanita derhaka dunia lelaki akan huru-hara . Bila tulang rusuk patah, maka rosaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya mengharap ketaatan tetapi binalah kepimpinan. Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah pimpinlah diri sendiri dahulu kepada-Nya.

Jinakkan diri dengan Allah, nescaya akan jinaklah segala-galanya dibawah pimpinan kita. Jangan mengharap isteri seperti Siti Fatimah, kalau peribadi belum lagi seperti Sayidina Ali.

4 comments:

All You Can Print said...

wan wan. wan abdul muiz?

janggout said...

adeh.. ye haryati

Kimio said...

well said..!

qalamunir said...

Pemuda@pria@gadis@wanita semuanya dibina dgn kekuatan masing-masing. Kegagahan lelaki adalah kelemahannya. Kelembutan wanita adalah kekuatannya.
Akmal istikmal [lengkap melengkapi] adalah tunggak kekuatan kedua-duanya dalam memikul tugas kehambaan terhadap Allah. Kedua-duanya perlu disatukan dlm ijab yg akan melaksanakan wa'ad@kontrak hidup utk membina sebuah Baitul Muslim. Dlm BM inilah dileburkan iradah masing-masing kedlm iradah Allah bagi membangunkan ketaatan dan rasa kehambaan yg kukuh menjunjung injunksi Pencipta. Drp BM pemuda & gadis berusaha,berganding rasa, menganyam kasih utk melahirkan @ mencetak rijal dakwah/dai'e utk menyemarakkan bumi Allah dgn kalimah wahdah. BM kini berfungsi sbg Baitul Dakwah [BD] yg menghembus semangat G-Had utk menegakkan Panji-Panji Lillahi Wahdah.
Justeru, jangan leka bermain buih di perpantaian zaman. Rancanglah UMUR Ke2 dgn baik dgn menggunakan UMUR Pertama yg pendek. Jika bagus kehidupan UP maka UK2 akan dipenuhi barakah yg tak berkesudahan hingga akhir zaman [kiamat].
Ayuh! Rancanglah bangat, karena esok bukan milik sesiapa...kecuali diizin Allah.
Bangkitlah dari lamunan yg mengasyikkan ....

Salam kasih mesra.