05 July 2009

Darah aku untuk orang lain?

Isi borang untuk pendaftaran

Tunggu giliran nak kena cucuk

Bob gelisah tengok orang sebelah kena cucuk




Aku ingat derma darah ni sakit. Sebab tu aku tak pernah derma darah. Tah apa yang rasuk aku buat aku jadi berani nak derma harini aku pun tak tau.

Punya la awal aku tidur semalam cuak punya pasal takut pengsan masa derma nanti. Bangun pagi agak lalok-lalok sikit. Gerak ke Pusat Derma Darah Negara (PDN) pukul 9.30 dengan Dud, Ali dan Bob. Aktiviti ni di organize oleh Malaysian Bikers Community (MBC). Sampai sana dah ramai budak-budak motor berkumpul. Kami naik kereta je.

Isi borang pastu tunggu giliran. Dan aku baru tau yang darah aku ni kumpulan A. Aku tengok Bob nampak gelisah sebab dia pun 1st time. Tetiba dia buka mulut.

"Aku rasa aku tak cukup tidur la semalam."

"Ahhh, hang jangan nak bagi alasan. Badan besaq tapi takut jarum."

"Tapi aku rasa kalau berat badan lebih 100kg tak boleh derma tau."

"Hang toksah dok mereka cerita, jom kita masuk."


Kami ambil tempat masing-masing. Bob yang pertama antara kami. Muka dia dah jadi lain. Nurse cucuk jarum pun dia tak tengok, punya la takut. Bob dok genggam batang paip kecil yang diberikan supaya tak kebas. Aku orang ketiga. Sampai je giliran aku, aku toleh tengok si Bob. Wappp, dah pengsan!! Tadi aku tengok ok je dok genggam batang paip, tetiba pengsan pulak. Sumpah aku jadi cuak masa tu. Mau aku pun wapp sekali tak ke naya. Tapi aku kuatkan semangat.

Darah aku kena ambil 350ml. Lenguh tangan aku. Si Bob masih pengsan lagi. Misi bertugas tengah berusaha bagi dia sedar. Tah apa dia buat tah si Bob sedar balik, terer betul misi ni. Selang beberapa minit semua dah setel.

"Hang pengsan pasaipa Bob?"

"Mana aku nak tau. Tapi misi tu kata mungkin aku gemuruh sangat kot."

"Sempat mimpi dak?"

"Pelaq, tak dan pun. Tapi tak sakit pun rupanya derma darah ni. Ampa dok takutkan aku habaq jarum besaq straw. Deje."

"Yang hang p caya pasaipa."

Tak pasal aku kena tinggal masa balik. Haram jadah betul. Tapi Bob tak sekejam itu, dia patah balik ambil aku. Dalam kereta aku balas dendam balik tutup mata dia masa dia tengah drive. Best kan cara tu. haha

Kami pulang ke rumah sambil menyanyi lagu Meet Uncle Hussain dalam kereta. Sampai rumah masing-masing pengsan.

9 comments:

soo said...

something yg mulia..thanx to u babe..

unie said...

x sangka awak ni penakut :P bagus, pasni boleh derma darah awak kat yong pulak! kita sekumpulan *yay*

janggout said...

soo : kasi mkn byk nt boleh derma darah mcm i. haha

unie : sory la i ni penakut, klu penakut xde nk derma darah bujang teruna i ni. err, nk derma kt u? kne isi borang dulu la. aha

soo said...

tengah usaha ;p

Nadia Yuna said...

nadia da penah gi derma
bangun2 je
tegolek pengsan

adoii

saba je la

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]online software reseller, [url=http://firgonbares.net/]buy it now software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] coreldraw x purchased software
software from canada [url=http://firgonbares.net/]cheap software for you[/url] how to store software
[url=http://firgonbares.net/]office" software key[/url] Suite 4
[url=http://firgonbares.net/]buy bulk email software[/url] software corporation canada
inventory store software [url=http://firgonbares.net/]software for orders[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]i buy computer software, [url=http://sunkomutors.net/]adobe creative suite 4 master collection torrent[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] kaspersky anit virus software problems cheap word software
adobe photoshop cs3 manual [url=http://sunkomutors.net/]pc software to buy[/url] macromedia shockwave software
[url=http://sunkomutors.net/]student discount on software[/url] best price adobe photoshop cs4 upgrade
[url=http://sunkomutors.net/]buy my software[/url] learning software price
buying oem software [url=http://sunkomutors.net/]rules of order software[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]oem software license agreement, [url=http://murudobaros.net/]softwares shops[/url]
[url=http://murudobaros.net/]adobe acrobat reader 9 free download[/url] adobe photoshop cs3 upgrade pricing softwares
pda office software [url=http://murudobaros.net/]software for downloading[/url] quarkxpress filemaker pro
[url=http://murudobaros.net/]oem software hardware[/url] nero burning
[url=http://murudobaros.net/]download free acdsee[/url] adobe macromedia software llc
sell your software online [url=http://murudobaros.net/]photoshop elements 6 for mac[/b]

Anonymous said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]popular Software, [url=http://hopresovees.net/]money order software[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] windows vista vs windows xp download 2003 office suite
commerce store offers software products from [url=http://hopresovees.net/]microsoft web software[/url] software developer canada
[url=http://bariossetos.net/]teacher discount on software[/url] www macromedia software flashplayer
[url=http://hopresovees.net/]kaspersky serial[/url] software to purchase to
coreldraw object too complex, exceeds 64k bytes. [url=http://bariossetos.net/]do illustrator vectors open in coreldraw software[/b]