25 July 2009

Chicken Rice Shop Tidak Halal?!!

Saya nak bagi maklumat, antara kita nak percaya atau tidak. Owner kepada franchisor the chicken rice shop (TCRS) adalah seorang non-muslim, Christian.Dia adalah salah seorang penderma terbesar dan penggiat di sebuah gereja di damansara heights, kl.

Sumbernya boleh dipercayai kerana rakan baiknya juga adalah kenalan saya. Memang dia sangat memuji owner TCRS ini kerana menjadikan gereja tu dapat aktif berdakwah christianity, membantu orang tidak berkemampuan dll.

angguk sajelah..... dalam hati saya tersentak! dah berapa kali saya dah bagi 'derma' pada gereja secara tak sengaja selama ni. Dah berapa pinggan chicken rice meal masuk dalam perut. Istighfarlah saya banyak2!!

Walaupun TCRS mendapat sijil halal disahkan, fikir2kan lah. setiap sen yang dbayar oleh pelanggan TCRS, sekurang2nya 3% disumbangkan kepada gereja tersebut. mahukah kita bersubahat?

Banyak lagi kedai nasi ayam Islam yang boleh dikunjungi di Malaysia. Saya hanya ingin berkongsi pendapat dan maklumat.

p/s : aku dapat maklumat ni dari seorang kawan melalui e-mail yang diberi. sebagai langkah berhati-hati untuk kita

7 comments:

soo said...

thanks for the info..

janggout said...

thanks to you soo

soo said...

thanks for what..?

MASSHALLY SPACE! said...

Assalaamualaikum....en.J, Terima kasih.d.atas info, namun.kita membeli di atas dasar untuk makan dan ia halal, aktiviti yg dlakukan itu dluar kawalan kita. Dia ingin menderma itu hal dia...Bagaimana pula jika kita beli nasi ayam yg halal sbb org Melayu yg jual....rupanya jiran dia shj yg tahu dia beli nombor ekor hasil jualan nasi ayamnya......Kesahihan itu mgkin sgt benar bg saudara dan saudara mmg pasti, jd...mmg jd haram jika saudara dh nekad mengharamkan nya. Sama kes bhn mknn lain yg kita rasa was was shgga ganggu kpercayaan kita kpd mknn tu, mmg org tersebut haram bgnya utk mkn mknn itu, tetapi tidak bg org yg tidak pasti atau mempercayainya. Itulah shj.yg boleh sy kongsi hasil perbincangan dgn org yg lebih tahu....wallahualam....

MASSHALLY SPACE! said...

Assalaamualaikum....en.J, Terima kasih.d.atas info, namun.kita membeli di atas dasar untuk makan dan ia halal, aktiviti yg dlakukan itu dluar kawalan kita. Dia ingin menderma itu hal dia...Bagaimana pula jika kita beli nasi ayam yg halal sbb org Melayu yg jual....rupanya jiran dia shj yg tahu dia beli nombor ekor hasil jualan nasi ayamnya......Kesahihan itu mgkin sgt benar bg saudara dan saudara mmg pasti, jd...mmg jd haram jika saudara dh nekad mengharamkan nya. Sama kes bhn mknn lain yg kita rasa was was shgga ganggu kpercayaan kita kpd mknn tu, mmg org tersebut haram bgnya utk mkn mknn itu, tetapi tidak bg org yg tidak pasti atau mempercayainya. Itulah shj.yg boleh sy kongsi hasil perbincangan dgn org yg lebih tahu....wallahualam....

janggout said...

saudari. kalau utk hal melayu guna duit hasil jualan beli nombor ekor kerana kita tak tau xsalah kita nak beli nasi ayamnya. tp kalau kita tau kenalah tegur dan jika dia xberubah boikot kedainya. topik atas serupa dgn isu starbucks, mcdonald dan seangkatan dengannya. kita mmg sedia tahu company tu berasal dr israel ataupun org kafir. malaysia sahkan produk mereka halal sedangkan kita tahu mereka adalah sponsor terbesar yahudi dalam pembelian senjata untuk perang dgn palestin. hendak ke kita bersekongkol dgn mereka? sedangkan banyak lagi kedai makan atau produk muslim lain yg kita boleh support utk menaikkan ekonomi islam.

Nie Feng Malaysia said...

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Chicken_Rice_Shop